Je hoort steeds vaker over hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit. Ondanks dat het een eigenschap is die al langer bestaat, wordt het nog niet door iedereen herkend en erkend. De Amerikaanse psychologe Elaine Aron is een pionier in het onderzoek naar hoogsensitiviteit en heeft in 1996 de term HSP, ofwel Highly Sensitive Person geïntroduceerd. In het Nederlands is dat: Hoog Sensitief Persoon (HSP) en voor kinderen gebruikt men de afkorting HSK: Hoog Sensitief Kind. Het gaat wel om hetzelfde: als het kind geconfronteerd wordt met uitdagingen reageert het stresssysteem erg snel. Met als gevolg overprikkeling, stress en angst. Om je hooggevoelige kind goed te begrijpen en begeleiden, is het belangrijk om meer van hooggevoeligheid af te weten.
Vandaag gaan we het hebben over de volgende punten:
- Hoe gaat de opvoeding van je hooggevoelige kind?
- Wat is jouw doel voor deze online 4-daagse?
- Wat is hooggevoeligheid?
- Het in kaart brengen van de hooggevoeligheid van je kind.
Hooggevoeligheid
Eén op de vijf kinderen, volwassenen, maar ook dieren is hooggevoelig. Je wordt ermee geboren. Het is erfelijk en vaak hebben één van de of beide ouders het ook. Het is een karaktereigenschap die je kwetsbaar kan maken. Hooggevoelige mensen reageren bijvoorbeeld sterker op harde geluiden, felle lichten, labeltjes in kleding en andere prikkels. Dit komt omdat de verwerking van prikkels complexer en intenser verloopt. Als je niet goed weet hoe daarmee om te gaan, dan kan het een last zijn in plaats van een gave. Kinderen kunnen overweldigd worden door de prikkels om hen heen. Met als gevolg dat ze dan ineens boos of verdrietig worden, zich terugtrekken, buik- of hoofdpijn krijgen. Deze dingen overschaduwen de positieve kanten die hooggevoeligheid heeft.


Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap, geen stoornis
De persoonlijkheid van een mens bestaat uit meerdere onderdelen. Je kunt introvert of extravert zijn, maar daarnaast zijn er nog veel andere dingen zoals creatief, behulpzaam en netjes. Dit geldt ook voor hooggevoeligheid. Je kunt hoogsensitief zijn, maar de mate waarin dat een probleem zou kunnen zijn, wordt beïnvloed door andere persoonlijkheidskenmerken, en door de manier waarop je omgaat met de uitdagingen in je leven. Dit laatste kun je leren. Net zoals een persoon met autisme niet per definitie iemand is die alleen maar 'probleemgedrag' vertoont. Dat hoeft namelijk helemaal niet het geval te zijn. Elk kind is uniek, dit geldt dus ook voor hoogsensitieve kinderen. Hooggevoelige kinderen vallen vaak op omdat ze ‘anders’ zijn. Dit is te merken aan hun gedrag, hun denken en leerstijl. Dit is niet goed of fout.
Helaas is er niet zoveel oog voor de kwaliteiten van deze gevoelige kinderen. Ze zijn namelijk vaak ook: creatief, leergierig, oprecht, plichtsbewust, sfeergevoelig, vredelievend, subtiel, teder, behulpzaam, spiritueel, opmerkzaam, meelevend, intuïtief, hebben gevoel voor humor, houden van diepgang, kunnen goed luisteren en intens genieten, houden van stilte en de natuur et cetera. Het is erg belangrijk om deze kwaliteiten te zien en te waarderen. Ze kunnen je ook helpen bij het leren van nieuwe dingen .
Hooggevoeligheid: prikkelmijders versus prikkelzoekers
Sommige hooggevoelige mensen zijn zelfs elkaars tegenpolen. Ongeveer 70% van de mensen is een rustzoeker en vermijdt liever teveel prikkels. Dat zijn de mensen die eerst de kat uit de boom kijken, voordat ze tot actie overgaan. Ze hebben even de tijd nodig om alle indrukken te verwerken. De overige 30% is een High Sensation Seeker (HSS), ofwel een prikkelzoeker. Als zij iets interessants zien, horen of voelen, gaan ze direct over tot actie. Dit wil dus niet zeggen dat alle rustzoekers introvert zijn en dat alle prikkelzoekers extravert zijn. Je hebt namelijk zowel introverte als extraverte rustzoekers, maar ook introverte en extraverte prikkelzoekers. Hoe je reageert, kan wisselen per situatie. Ook kun je je aanleren om je extraverter te gedragen, dan dat je eigenlijk bent. Is het niet duidelijk of je introvert of extravert bent? Dan ben je waarschijnlijk ambivert.
Werkboek
Om te weten wat je wilt bereiken, is het belangrijk om je doel helder te hebben, maar ook om te zien waar jij en je kind nu staan. Download hiervoor het werkboek. Daarin staan alle oefeningen. Ieder kind is uniek, dit geldt ook voor hooggevoelige kinderen lazen we net. Om inzicht te krijgen in de hooggevoeligheid van jouw kind, is het handig om de test van Alaine Aron die in het werkboek staat, te maken. Ook al heb je ‘m misschien al een keer gemaakt. Daarna gaan we kijken wat naast zijn kwaliteiten, zijn uitdagingen zijn en hoe je hem daarmee kunt helpen.
Facebookgroep
Het kan zijn dat de dingen in deze online mini training vragen bij je oproepen of dat je ervaringen en inzichten wilt delen. Dit kan in de besloten Facebookgroep Online mini training Grip op de emoties van je hooggevoelige kind. Maak gebruik van deze groep, zodat je met elkaar kennis deelt en daarvan leert.