Kinderen die gevoelig zijn, merken veel op. Zo ook in de klas. Het tikken van een voet tegen een tafelpoot, het klikken van pen ... Het verwerken van deze prikkels kost veel energie. Als je niet hoogsensitief bent, zul je er niet zoveel last van hebben als je in een omgeving bent met veel prikkels. Maar vanuit het oogpunt van een hoogsensitief kind bekeken, komt er heel veel op hem af.
Veel prikkels op school
Stel je het volgende eens voor. De schoolbel gaat, dat al is een hard geluid. Meestal ook nog schel en doordringend. Al die kinderen die tegelijk naar binnengaan. Dat geduw, getrek, en gelach. Het geschuif van tafels en stoelen in de klas. Kinderen die door elkaar heen kletsen. Kortom heel luidruchtig. En dan de juf of meester die zijn of haar stem verheft om daar bovenuit te komen en roept of iedereen stil wil zijn. Dan wordt het langzaamaan rustig. Achter je hoor je nog twee klasgenootjes zachtjes fluisteren en giechelen. Het is fris in de klas en het zonlicht schijnt in je gezicht. Je krijgt dan veel indrukken te verwerken. Deze komen ook nog eens veel harder binnen. De leerkracht begint met de uitleg, maar dat gefluister is er nog steeds ...


Concentratieproblemen?
Kinderen die hoogsensitief zijn worden sneller afgeleid. Waardoor het lijkt alsof er sprake is van concentratieproblemen. Ze kunnen zich alleen moeilijk concentreren in een groep. Als ze in een rustige omgeving werken, gaat dat veel beter. Juist omdat ze zo empathisch en sfeergevoelig zijn, kunnen ze ook de stemmingen van anderen overnemen, zonder dat ze zich ervan bewust zijn dat die niet van henzelf zijn. Ze kunnen dan zo overspoeld raken dat ze op ogenschijnlijk kleine prikkels, heftig reageren. Maar dat kan dan net de bekende druppel zijn die de emmer doet overlopen. Kinderen kunnen dan angstig of druk reageren, waardoor de kans groot is dat ze als faalangstig bestempeld worden of iets anders. Om met deze grote hoeveelheid prikkels om te kunnen gaan, kunnen hooggevoelige kinderen zich gaan dagdromen. Belangrijk is om te voorkomen dat ze overprikkeld raken.
Hoe kun je je beter concentreren?
Sommige kinderen en volwassenen hebben moeite om zich te concentreren als ze te weinig of juist teveel prikkels krijgen. Dit geldt dus niet alleen voor ADHD’ers. Denk aan de collega die tijdens een vergadering steeds met zijn pen aan het klikken is of als er iemand in de klas op twee poten van zijn stoel aan het balanceren is. Er zijn naast de spinner ook andere middelen die je helpen om stress te verminderen en je concentratie te verhogen. Denk aan de stressbal en de kubus van Rubick. Maar ook het wiebelkussen dat je in de klas of thuis kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld op dit kussen zitten of je voeten er opzetten en zachtjes bewegen. Ook is er de tangle. Dit is een plastic slangvormig draaiend therapeutisch hulpmiddel dat je in elkaar kunt klikken. Deze heb je in verschillende soorten en maten. Het verlaagt de stress en maakt je handspieren soepel als je ermee speelt.
