Misschien herken je het wel dat je steeds moet vragen of je kind zijn jas ophangt en zijn schoenen opruimt? Of dat hij treuzelt met aankleden of met naar school gaan? En dat je jezelf hoort roepen dat jullie zo te laat op school komen. Je kunt zelf vast nog meer voorbeelden uit je eigen situatie bedenken. Het komt erop neer jij gefrustreerd raakt en op het punt van ontploffen staat.
Hoe hou je het leuk en gezellig?
Dit kan best een uitdaging zijn. Want als je je kind achter z'n vodden aanzit, werkt dat vaak juist averechts. Wat doe je dan?
- Stel je vraag vriendelijk en op de gebiedende wijs. Dus “Hang je jas op aan de kapstok”. Als je vraagt: “Wil je je jas ophangen aan de kapstok?” Dan is de kans groot dat je kind doodleuk met “Nee” antwoordt.
- Als je na twee keer de vraag gesteld te hebben geen reactie krijgt, vraag je je kind: "Wat vroeg ik je net?"
- Stel je vraag bijvoorbeeld eens als een operazanger(es). Je zult in ieder geval de aandacht van je kind trekken.

Humor
Als ik kijk naar mijn eigen kinderen, dan moet ik steeds checken of mijn zoon en dochter hun beugel wel in hebben. Ik wil niet zo’n zeurende moeder zijn. Humor is dan een uitstekende manier om het wat luchtiger te maken. Dus zeg ik bijvoorbeeld dat de beugelpolitie komt controleren. Let er dan wel op dat je kind niet het gevoel krijgt dat hij belachelijk gemaakt wordt. Want dan sla de plank natuurlijk mis.
Spelend opvoeden
Spelend opvoeden lost een eventuele strijd ’s ochtend op over aankleden of over het schoonmaken van de kamer van je kind en zorgt ervoor dat we ons ontspannen voelen aan het einde van een drukke (werk)dag. Zodat de rust en harmonie terugkomt in je gezin. Als je speelt met je kind, krijg je daar energie van waardoor je ook sneller een oplossingen vindt voor lastige situaties. Als je 2 kinderen hebt die elkaar niet heel veel schelen in leeftijd, kun je er bijvoorbeeld een spelletje van maken, wie er het eerst 's avonds zijn pyama of nachthemd aan heeft. Bedenk zelf iets leuks.
Afspraken maken
Verder is het handig om samen met je kind afspraken te maken. Deze kunnen bijvoorbeeld gaan over hoelang er gegamed of televisie gekeken mag worden, de bedtijd enzovoort. Het is belangrijk dat je je kind ook betrekt in het maken van deze afspraken. Als hij bijvoorbeeld heel laat naar bed wilt gaan, dan is dat niet heel handig als hij de volgende dag naar school toe moet. Praat hierover met elkaar. Misschien heeft je kind ook ideeën. Zo geef je je kind verantwoordelijkheid. Leg deze afspraken vast, zodat het voor iedereen duidelijk is wat er is afgesproken. Het nakomen van de afspraken zal dan makkelijker gaan, dan dat jij die eenzijdig oplegt. Download hiervoor het werkblad. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kan hij dit versieren door er eventueel plaatjes bij plakken, maar jullie kunnen ook zelf iets maken om jullie afspraken op te zetten.